dreuge worst, ‘k zol nie weten wat ik zunder mos

dreuge worst, dreuge worst, ‘k zol nie weten wat ik zunder mos (Skik, 1996)

Mijn allereerste zelf- (samen met Tessa) gemaakte droge worst. Geleerd van meneer Wateetons.  Gefermenteerd in de meterkast. Gedroogd in de schuur en op zolder. Geproefd met een glas port. Alle details over het maakproces zijn terug te vinden in de worstbijbel geschreven door dezelfde meneer. Trouwens sowieso een erg leuk boek om te lezen, zelfs als je helemaal geen zin hebt om zelf worst te maken.

IMG_6930

Of die lekker was? Erg!

IMG_6938

Update: omdat het proefmodel zo goed bevallen was, nu begonnen aan een tweede serie serieuze droge worsten. Het begint bij het vlees, gekozen voor schouderstukken en rugspek van het Beemsterlant’s varken en procureur van een wild (Grrr!) zwijn van de Veluwe. En gekozen voor 3 verschillende recepten: van het varken maken we een traditionele venkel- en een rozemarijn-worst, en van het zwijn een cranberry variant van de ‘Zweedse-wilde-weekend-worst’ van meneer Wateetons. Hieronder een verslag -in woord én beeld- van het maakproces:

vlees

IMG_7052
Snijden …


IMG_7058
Die/Der/Das (?) ‘Fleischwolf’ …


IMG_7054Kruiden …


IMG_7064

IMG_7069Deeg maken …


IMG_7051Darmen spoelen …


img_7077Stoppen …


IMG_7080

IMG_7082Shibari … (gelukkig had ik eerder geoefend)


IMG_7093Vacumeren …


img_7103

img_7095Sous vide fermenteren … In de tuin. Vanwege de herrie van de pomp.


img_7116

img_7122Ondertussen een kleine aanpassing aan de tuinkachel gemaakt: twee stangen er in gelast om zo dadelijk de worsten aan op te hangen om te roken …


img_7132Ah! zo dus! Roken maar! Zes uur lang koud roken om meer precies te zijn, en alleen de zwijnenworstjes. Op houtmot van de beuk. De Beemsterlant’s worstjes worden ge-ent-schimmeld. Dat komt later …


img_7145Uit de rookoven (wow! wat een geur en kleur!), op weg naar de droogdoos …


img_7126

img_7127Wtf … Gaat dit nog steeds over droge worst ?


img_7130Ah! De droogdoos!


En nu wachten. Een week of drie/vier. Ondertussen wel de temperatuur en luchtvochtigheid blijven monitoren …Wordt vervolgd …


img_7148

De droogdoos bleek toch wat lastig te controleren. Wat temperatuur betreft. Dus heb de worsten nu verhuisd naar de zolder, aan een rekje van oude metalen stucprofielen hangen ze daar nu te hangen in het  raamkozijn. En nu dus gewoon weer verder met wachten …


img_7171De ‘wilde-weekend-wilde-zwijnen-worstjes’. Week 2. Het lijkt vooralsnog goed te gaan, ze zitten nu op zo’n 65% van hun maakgewicht …


 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s